Hozzávalók: 50 dkg apró szemű
újburgonya, 2 csokor piros, hónapos retek, 4 db kemény paradicsom, 1 csokor
zöldhagyma (zöld szárával együtt), 10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 dl
kefir, kevés só, fél citrom leve, csipet cukor, 3 evőkanál salátaolaj, 1
mokkáskanál törött fehér bors.
A kefirt simára keverem az
olajjal, a törött borssal, a citromlével és a cukorral, majd belekeverem a
reszelt rokfort felét és a zöldhagyma megmosott, nagyon vékonyra karikázott
zöld szárát. Szorosan lefedve jól lehűtöm. Közben az újburgonyát sós vízbe
teszem, majd negyed óráig hagyom ázni, így könnyebben lejön a héja. A
megtisztított apró burgonyaszemeket egyben hagyom és sós, forrásban lévő vízbe
téve az újraforrástól számított öt-nyolc percig főzöm (a burgonyaszemek
nagyságától függően). Közben a piros retket szárától megtisztítom, megmosom, és
héjastól vékony karikákra vágom. Ezután a leszűrt burgonyát is felkarikázom,
majd az egészet összekeverem a megtisztított és hajszálvékony karikákra vágott
zöldhagymával. Ráöntöm a mártást, és jól átforgatva hagyom teljesen kihűlni.
Lefedve érlelem néhány órán keresztül a hűtőszekrényben. Közvetlen tálalás
előtt keverem hozzá a felszeletelt paradicsomot és azonnal kínálom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.