Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 25 dkg fagyasztott tonhalfilé (vagy egyéb, nem szálkás tengeri hal),
25 dkg tisztított karfiol, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl félszáraz fehérbor, fél
dl olaj, ízlés szerint ecet, cukor, só, törött fehér bors, 1 mokkáskanálnyi
reszelt citromhéj, 3 gerezd fokhagyma.
A felengedett tonhalat nyersen
kis kockákra vágom. Három decinyi ecetes- sós-cukros levet készítek, amelyet
felforralok és a halkockákat beletéve, az újraforrástól számított nyolc percig
főzöm. Ezután leszűröm és hagyom kihűlni. A karfiolt apró rózsáira szedve
megmosom, és kevés sós vízben félpuhára főzöm. Leszűrve ugyancsak hagyom
kihűlni. A meghámozott, kis kockákra vágott főtt burgonyát, a karfiolt és a
halkockákat salátástálba rakom. A fehérborba belekeverem a citromhéjat, és
néhány percig forralom. Hagyom kihűlni, ezután beleteszek kevés sót, borsot,
csipet cukrot, zúzott fokhagymát, majd belereszelem a megtisztított
vöröshagymát. Az olajat is hozzáadva, a mártást rálocsolom a zöldséges halra.
Az egészet jól átforgatom, szorosan, lehetőleg légmentesen lefedem, és a
hűtőszekrényben jól lehűtöm. Tálalás előtt ismét átforgatom, és pirított
kenyérszeletekkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 80 perc.