Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 20 dkg főtt füstölt sonka vagy tarja (esetleg párizsi), 2 db közepes
nagyságú ecetes (csemege) uborka, másfél dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 db
savanykás alma, 1 késhegynyi füstízű só, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só,
1 mokkáskanál törött bors.
A saláta mártásához a majonézt
simára keverem a tejföllel, a megtisztított és összezúzott fokhagymával, a
füstízű sóval és a többi fűszerrel. A meghámozott főtt burgonyát kis kockákra
vágom, a sonkát, az uborkát úgyszintén felkockázom, és a héjas almát kicsumázva
felaprítom. Az anyagokat belekeverem a mártásba, végül az egészet jól
összekeverem, és lefedve néhány órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. (Ha
nincs füst-ízű, só, akkor csak füstölt sonkával készítsük.)
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.