A
városligeti Gundel-étterem egyik közkedvelt nyári előétele. 300 g
kifliburgonya, 3 db tojás, 2 db kis, borízű alma, 200 g nyers uborka, 300 g friss
paradicsom, 30 db rák, 1 fej saláta, 1 db sült csirke, só, citromlé, Worcester
– szósz, mustár, metélőhagyma, bors, 2 tojássárgájából és 3,5 dl olajból
majonéz
A megmosott, de héjas burgonyát
és a tojást megfőzzük, az almát megtisztítjuk, az uborkát és a paradicsomot
meghámozzuk, a rákot megfőzzük, húsát kifejtjük. Egy keverőtálban a burgonyát
és almát kb. 3 mm vastag, körömnyi darabokra vagdaljuk. A tojást, uborkát,
paradicsomot felszeleteljük, az uborkát nagyon vékonyra. A fejes salátát
ujjnyi, a csirke barna húsát gyufaszálnyi metéltre vágjuk, a melle húsát vékony
szeletekre. Néhány szép tojás- és paradicsomkarikát, mellhús-darabkát,
rákfarkat a díszítéshez félretéve, az egészet óvatosan összekeverjük, és a
megadott fűszerekkel ízesítjük. A kemény majonézt csak közvetlenül fogyasztás
előtt keverjük hozzá, mert az uborka, paradicsom, levet ereszt, salátánk túl
híg lesz. Az egészet üvegtálra halmozzuk, alul salátalevelekkel, tojás- és
paradicsomkarikákkal, felül és oldalt a mellhús szeletekkel és rákfarkakkal
díszítjük.