2013. április 7., vasárnap

Liget saláta



A városligeti Gundel-étterem egyik közkedvelt nyári előétele. 300 g kifliburgonya, 3 db tojás, 2 db kis, borízű alma, 200 g nyers uborka, 300 g friss paradicsom, 30 db rák, 1 fej saláta, 1 db sült csirke, só, citromlé, Worcester – szósz, mustár, metélőhagyma, bors, 2 tojássárgájából és 3,5 dl olajból majonéz 
A megmosott, de héjas burgonyát és a tojást megfőzzük, az almát megtisztítjuk, az uborkát és a paradicsomot meghámozzuk, a rákot megfőzzük, húsát kifejtjük. Egy keverőtálban a burgonyát és almát kb. 3 mm vastag, körömnyi darabokra vagdaljuk. A tojást, uborkát, paradicsomot felszeleteljük, az uborkát nagyon vékonyra. A fejes salátát ujjnyi, a csirke barna húsát gyufaszálnyi metéltre vágjuk, a melle húsát vékony szeletekre. Néhány szép tojás- és paradicsomkarikát, mellhús-darabkát, rákfarkat a díszítéshez félretéve, az egészet óvatosan összekeverjük, és a megadott fűszerekkel ízesítjük. A kemény majonézt csak közvetlenül fogyasztás előtt keverjük hozzá, mert az uborka, paradicsom, levet ereszt, salátánk túl híg lesz. Az egészet üvegtálra halmozzuk, alul salátalevelekkel, tojás- és paradicsomkarikákkal, felül és oldalt a mellhús szeletekkel és rákfarkakkal díszítjük.