Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 25 dkg zöldpaprika, 2 db kemény paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 2
dl ketchup, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, ízlés szerint ecet, 1
teáskanál só, ízlés szerint porcukor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1
púpozott teáskanál piros fűszerpaprika.
A főtt burgonyát meghámozom és
hagyom kihűlni. Közben a megtisztított vöröshagymát a felforrósított olajon
fedő alatt üvegesre párolom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát.
Ezután beleteszem a megmosott, kicsumázott és csíkokra vágott zöldpaprikát, a
zúzott fokhagymával és a törött borssal ízesítem, majd a tűzre visszatéve
ugyancsak fedő alatt üvegesre párolom. (A paprikát nem szabad nagyon
megpuhítani, inkább roppanjon a fogunk alatt.) Ezután belekeverem a nagyon
vékony gerezdekre vágott paradicsomot és megsózom. A tűzről lehúzva beleöntöm a
ketchupot és a közben kihűlt, meghámozott, csíkokra vágott burgonyát. Kevés
ecettel, kevés cukorral ízesítem, és a salátát hagyom teljesen kihűlni.
Átkeverve légmentesen lefedem, és a hűtőszekrényben jól lehűtöm. Gazdagabb
változata, ha kevés darált sonkát is belekeverek, akkor egy kiadós
vacsorasalátának is megfelelő.
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.