Hozzávalók: 1 doboz
kagylókonzerv, 10 dkg kagylótészta (száraztészta), 40 dkg héjában, főtt
burgonya (lehetőleg újburgonya), 1 egész citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt
citromhéj, 4 evőkanál salátaolaj, 1 mokkáskanál törött, fekete bors, 4 gerezd
fokhagyma, fél dl konyak, 2 dl sűrű majonéz, 2 dl sűrű tejföl, ízlés szerint
só.
Először elkészítem a mártást: a
kagyló leszűrt olajos levét összekeverem a majonézzel, a salátaolajjal, a
tejföllel, a citromlével, a konyakkal, a reszelt citromhéjjal és a borssal,
végül hozzákeverem a zúzott fokhagymát és megsózom. A főtt, hámozott burgonyát
apró kockákra vágom és belekeverem a mártásba. A tésztát a szokásos módon, sós
vízben megfőzöm, leszűröm, meleg vízzel leöblítem és hozzákeverem a mártásos
burgonyához. Végül az egymástól szétválasztott kagylódarabokkal óvatosan
átforgatom. Lefedem, és a hűtőszekrényben legalább fél napig érlelem. Pirított
kenyérszeletkékkel teszem az asztalra.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.