Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 25 dkg apró szemű gomba, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 dl tejföl,
ízlés szerint só, ecet, 1 teáskanál mustár, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1
csokor petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál salátaolaj, csipetnyi
cukor.
A héjában főtt burgonyát kis
kockákra vágom, és salátástálba teszem. A megtisztított, de egészben hagyott
gombát (ha elég apró) ecetes-sós, forrásban lévő vízbe téve tíz percig főzöm,
majd leszűröm és hagyom kihűlni. (Ha a gombafejek nagyok, akkor kis kockákra
vágva főzöm meg.) Közben a megtisztított vöröshagymát ugyancsak apróra kockázom
és megsózom, ezután pedig jól összeforgatom. A tejfölt összekeverem az olajjal,
a mustárral, a zúzott fokhagymával és a megmosott, lecsöpögtetett, finomra
metélt petrezselyemzölddel, ezután a törött borssal, a sóval és kevés cukorral
ízesítem. A salátástálba rakott gombás burgonyára, és hagymára öntöm, ez után
jól átforgatom és szorosan lefedve (hogy a hagymaszag ne árassza el a hűtőszekrényt)
két órán keresztül érlelem.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.