Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 1
kicsi (15 dkg) zellergumó, 25 dkg kígyóuborka, 10 dkg kemény, apró paradicsom,
2 kemény fejes saláta, 1 húsos zöldpaprika, 10 dkg ementáli sajt, másfél dl
sűrű majonéz, fél dl tejszín, 1 citrom, ízlés szerint só és csipetnyi cukor, 1
mokkáskanál őrölt fehér bors.
Először elkészítem a saláta
mártását: a majonézt simára keverem a tejszínnel, a citromlével, a sóval és a
borssal, majd lefedve a hűtőszekrénybe teszem. A burgonyát héjában megfőzöm, és
még melegen meghámozva hagyom kihűlni. A zellert nagyon gondos tisztítás után
egészben félpuhára párolom, és ugyancsak hagyom kihűlni. A megmosott
kígyóuborkát és a megmosott, kicsumázott zöldpaprikát lehetőleg egyforma,
vékony metéltre vágom, és salátástálra teszem. A sajtot felcsíkozom. A kihűlt
burgonyát és a zellert is metéltre vágom, majd az egészet a salátástálban
összekeverem a tejszínes mártással. Jól átforgatom, és a hűtőszekrényben
lehűtöm a megmosott, leveleire szedett, megszárított, és a csíkokra vágott
fejes salátával együtt. Közvetlenül tálalás előtt keverem csak össze a
salátacsíkokkal és azonnal tálalom. (Azért nem szabad előbb belekeverni a fejes
salátát, mert ha fél óránál hosszabb ideig áll, összeesik és megpuhul, löttyedt
lesz.)
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.