2013. április 1., hétfő

Céklasaláta


Céklasaláta 1.

Hozzávalók: 1 kg cékla (lehetőleg a bíborhenger-fajta), 1 vastagabb szál torma, 4 dl kefir, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só. ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, almaecet (vagy egyéb salátaecet). csipet tört köménymag.
A céklarépákat gondosan megmosom. Ha szükséges, kefével lesikálom, hogy az összes homokos szennyeződés lejöjjön róla. Lapos tűzálló tálra fektetem, de előzőleg nem felejtem el néhány helyen megszurkálni a nagyobb darabokat. Aláöntök egy deci vizet és szorosan befedve, betolom a mikrohullámú sütőbe. Húszpercnyi párolás szükséges a legerősebb fokozaton ahhoz, hogy a cékla megpuhuljon. Közben a salátamártást elkészítem: almaecetet annyi vízzel keverek össze, hogy kellemesen savanykás legyen, összesen körülbelül jó félliternyit. Sóval, mézzel és a fűszerekkel ízesítem, majd belekeverem a megtisztított és lereszelt tormát meg a zúzott fokhagymát. A párolási idő letelte után még legalább tizenöt percig hagyom háborítatlanul fedő alatt a céklát, azután pedig meghámozom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. A céklareszeléket befőttes üvegben leöntöm a salátalével és hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben legalább két napig érlelem. Ezután leszűröm a levét. A visszamaradt céklát összekeverem a kefirrel. (Leszűrt levéből céklalevest lehet készíteni, vagy kevés mézzel, ásványvízzel elkeverve kitűnő üdítőital. (Bármilyen pecsenye mellé kitűnő köret vagy saláta, de vacsorára is alkalmas néhány szelet pirított kenyérrel.

Céklasaláta 2.

Hozzávalók: 1 kg cékla, 1 nagy szál torma, ecetes –sós - cukros páclé, 2-3 ek. olaj
A héjában megfőzött céklát, még melegen meghámozzuk, és felszeleteljük. Ráreszeljük a tormát, és annyi ecetes- sós-cukros páclével öntjük le, hogy ellepje. Legalább 1 napra hűtőbe tesszük.

Céklasaláta 3.

Hozzávalók: Kb. 2 kg cékla, 10 dkg torma vagy 1 pohár ecetes torma, kevés köménymag, ecet, cukor, 2 dl víz, 1 ek. olaj
Készítés: A megtisztított céklát helyezzük egy tűzálló tálba, öntsünk a tálba vizet, letakarva a mikróban 20 percig főzzük. Lehűlés után a céklát káposztareszelőn reszeljük le. Tegyük rá a reszelt tormát, ecetet, cukrot, kevés olajat, köménymaggal hintsük meg. A megmaradt céklalevet, ha szükséges kevés vízzel felhígítva öntsük hozzá.