Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt
burgonya, 30 dkg savanykás, aromás alma, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl joghurt
(vagy kefir), 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 evőkanál
frissen reszelt tormagyökér, fél liter ecetes-tormás céklasaláta-lé, csipet
tört köménymag, ízlés szerint só, 1-2 evőkanál porcukor.
A céklalébe belekeverem a sót, az
egyik megtisztított és lereszelt vöröshagymát, majd beleteszem a meghámozott,
kockára vágott főtt burgonyát. Legalább egy éjszakán át, hagyom állni benne, de
ha a burgonya hosszabb ideig ázik, az sem baj, természetesen a hűtőszekrényben
legyen! A saláta fogyasztása előtt a joghurtot összekeverem a reszelt tormával,
a törött borssal, a köménymaggal, a sóval, a cukorral és az olajjal, majd a
leszűrt céklaléből két-három evőkanálnyival ízesítem. A lecsöpögtetett
burgonyakockákat, salátástálba teszem, hozzárakom a megmosott, kicsumázott és
héjastól felkockázott almát, a nagyon apróra vágott maradék vöröshagymát, és
ráöntöm a tormás mártást. Jól átkeverem, és egy-két órai hűtés-érlelés után
teszem az asztalra. Ha a tormagyökér fonnyadt, gumiszerű, akkor egy éjszakára
ajánlatos tiszta, hideg vízbe beáztatni. Másnapra beszívja a vizet (illetve
annak egy kis részét), ezért könnyebben meg lehet hámozni és reszelni!
Elkészítési ideje: kb. 55 perc.