2013. április 7., vasárnap

Burgonyasaláta


Burgonyasaláta 1.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 1-2 fej vöröshagyma, 1-2 ek. porcukor, olaj, só, ecet
A héjában főzött burgonyát, megtisztítjuk, és még forrón, karikára vágjuk. Megszórjuk porcukorral, ízlés szerint sózzuk, ecettel megöntözzük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Az ízének kellemesen savanykásnak kell lennie. Közékeverjük a karikára vágott vöröshagymát, és így együtt hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a lébe öntsünk kevés olajat.

Burgonyasaláta 2.

Összeállítás: 20 perc Főzés: 20 perc Hozzávalók 8 személyre: 1 kg apró szemű, téli burgonya, 4 szál összevagdalt újhagyma, 1 fej összevagdalt vöröshagyma, 1/2 meghámozott, reszelt zellergumó, 3 evőkanál majonéz, 4 evőkanál joghurt, 3 kemény tojás, negyedelve, 20 dkg ropogósra sütött füstölt szalonna, 1 kiskanál édesnemes pirospaprika, só
Elkészítése: A burgonyát 2 cm-es kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kihűtjük. A burgonyát tálban a zellerrel, a hagymával, és a joghurttal higított, majonézzel összekeverjük, és kemény tojással meg szalonnával díszítjük. Paprikával megszórva kínáljuk.

Burgonyasaláta. 3.

Legjobb hozzá a sárga burgonya, melyből 6-8 darabot puhára főzve, leszűrünk, és kihűlni hagyjuk. Meghámozva vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk, fél fej apróra vágott vöröshagymát keverünk bele, s 4-5 kanál táblaolajat öntünk rá. Borecetet, kis vízzel gyengítve abba 1-2 darab kockacukrot feloldunk, s a burgonyára öntve mindent jól elvegyítünk, tálba tesszük. Vékony hagyma karikákkal díszítjük, s borssal behintjük.