Hozzávalók: 60 dkg héjában főtt
újburgonya, 1 db savanykás alma, 10-15 szem szilvabefőtt (vagy mirelit szilva),
10 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 4 evőkanál olaj, 3 evőkanál almaecet
(vagy gyenge borecet), 4 dl kefir, ízlés szerint só, kevés cukor, 1 mokkáskanál
törött fekete bors, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor zöldhagymaszár (vagy
snidling), késhegynyi tört szegfűszeg.
A saláta mártásához a kefirbe
belekeverem az olajat és az almaecetet, majd megsózom, megborsozom, csipet
cukorral és a szegfűszeggel ízesítem, végül belekeverem a megtisztított, zúzott
fokhagymát. Hozzáadom még a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon finomra
aprított zöldhagymaszárat és a reszelt sajtot. A sima mártást lefedem, és jól
behűtöm. Közben a megfőtt burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, a
szilvát levétől lecsöpögtetem, kimagozom, és vékony csíkokra metélem. A
megmosott, héjas almát ugyancsak felcsíkozom, majd az egészet salátástálba
öntöm, rálocsolom a mártást, és jól átkeverve teszem be a hűtőszekrénybe néhány
órára, hogy az ízei összeérjenek.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc.