2013. március 19., kedd

Vöröshagyma


Vöröshagyma

Termesztése Perzsiából terjedt el az egész világon. Mindenhol ismerték, ahol gyógyító kultúra alakult ki, így Kínában, Indiában és Elő-Ázsiában.
Ázsiában vértisztításra használták, eredményesen használták köhögés csillapítására.
A rómaiak magukkal vitték hódító háborúikba, így terjedt el az akkori világban. Európában sokáig csak a kolostorokban termesztették.

A vöröshagyma gyógyító hatása:

1. a népi gyógyászat csodaszere,
2. megelőzi a fertőzéseket,
3. fertőtleníti az orr- és szájüreget, a torkot,
4. erősíti a gyomor és az egész emésztőrendszer nyálkahártyáját,
5. segít vese- és gyomorbántalmakban,
6. javítja a vérellátást (hideg kezek, lábak),
7. jó érbetegségek ellen, vénás panaszoknál,
8. hangulatjavító,
9. immunrendszer erősítő,
10. serkenti a vérképzést,
11. fokozza a stresszhormonok elválasztását,
12. szívműködést, keringést erősíti,
13. csökkenti a magas vérnyomást,
14. megelőzi az érelmeszesedést,
15. ha a szájat méh vagy darázs csípte meg, a friss hagyma akár életmentő is lehet: nyomban szét kell rágni 1 fej hagymát, így megakadályozhatjuk, hogy olyan nagy duzzanat keletkezzen, amely fulladáshoz vezethet.

Magyaros hagymaleves

3 fej hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk. pirospaprika, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 l zöldségleves, só, bors, kenyér.
Felvágjuk nagyon apróra a hagymát, a vajban megpirítjuk, rászórjuk a paprikát és hozzáöntjük a forró zöldséglevest. 1 percig forraljuk. Fűszerezzük.
Csészében kínáljuk, kenyeret adunk mellé.