Vöröshagyma
Termesztése
Perzsiából terjedt el az egész világon. Mindenhol ismerték, ahol gyógyító
kultúra alakult ki, így Kínában, Indiában és Elő-Ázsiában.
Ázsiában
vértisztításra használták, eredményesen használták köhögés csillapítására.
A rómaiak magukkal
vitték hódító háborúikba, így terjedt el az akkori világban. Európában sokáig
csak a kolostorokban termesztették.
A vöröshagyma gyógyító hatása:
1. a népi gyógyászat csodaszere,
2. megelőzi a fertőzéseket,
3. fertőtleníti az orr- és
szájüreget, a torkot,
4. erősíti a gyomor és az egész
emésztőrendszer nyálkahártyáját,
5. segít vese- és
gyomorbántalmakban,
6. javítja a vérellátást (hideg
kezek, lábak),
7. jó érbetegségek ellen, vénás
panaszoknál,
8. hangulatjavító,
9. immunrendszer erősítő,
10. serkenti a vérképzést,
11. fokozza a stresszhormonok
elválasztását,
12. szívműködést, keringést
erősíti,
13. csökkenti a magas vérnyomást,
14. megelőzi az érelmeszesedést,
15. ha a szájat méh vagy darázs
csípte meg, a friss hagyma akár életmentő is lehet: nyomban szét kell rágni 1
fej hagymát, így megakadályozhatjuk, hogy olyan nagy duzzanat keletkezzen,
amely fulladáshoz vezethet.
Magyaros hagymaleves
3 fej hagyma, 1 gerezd zúzott
fokhagyma, 1 tk. pirospaprika, 5 dkg vaj, 1 ek. liszt, 1 l zöldségleves, só,
bors, kenyér.
Felvágjuk nagyon apróra a
hagymát, a vajban megpirítjuk, rászórjuk a paprikát és hozzáöntjük a forró
zöldséglevest. 1 percig forraljuk. Fűszerezzük.
Csészében kínáljuk, kenyeret
adunk mellé.