2013. március 19., kedd

Uborka


Uborka

Homály fedi eredetét, de a szakértők szerint K-Indiából származik. Ott találták első írásos említését, a Kr. e. 3. évezredből.
Kr. e. 500 évvel a régi görögök, majd később a rómaiak is termesztették.
A magyarok a 13. sz. óta ismerik.

Az uborka gyógyító hatása:

1. fontos alkotórésze az erepszin, amely fehérjebontó enzim és javítja a fehérjék értékesítését, egyben elpusztítja a kóros baktériumokat, tisztítja a tápcsatornát,
2. E-vitamin tartalma magas, véd a szabadgyököktől,
3. nagy mennyiségű szilícium tartalma erősíti a bőrt, a hajat, a kötőszöveteket,
4. az uborkalé enyhíti és gyógyítja, a napsugárzás okozta leégést,
5. szemre téve az uborkaszelet megszünteti a szemek szárazságát, gyulladását, a szemkörüli duzzanatot,
6. csökkenti a testsúlyt.

Tejszínes uborka

1 közepes uborka, 1 csésze édes tejszín (tejföl, kefir), 1 ek. kapor, fűszeres só.
Vágjuk kis darabokra a meghámozott uborkát.
Készítsük el az öntetet és öntsük az uborkára.
Azonnal fogyasszuk, különben levet enged.

Fogyasztó uborka

Naponta egyszer fogyasszunk uborkasalátát, de az étkezések között is együnk meg egyet-egyet.
A megsózott uborka, túróval, kevés kenyérrel nagyon finom.
5 nap múlva már könnyebben fogod érezni magad.

Fontos: az uborkát mindig alaposan rágjuk meg, különben gyomorpanaszokat okozhat. Aki érzékeny, hámozza meg a kígyóuborkát is!