Uborka
Homály fedi eredetét,
de a szakértők szerint K-Indiából származik. Ott találták első írásos
említését, a Kr. e. 3. évezredből.
Kr. e. 500 évvel a
régi görögök, majd később a rómaiak is termesztették.
A magyarok a 13. sz.
óta ismerik.
Az uborka gyógyító hatása:
1. fontos alkotórésze az
erepszin, amely fehérjebontó enzim és javítja a fehérjék értékesítését, egyben
elpusztítja a kóros baktériumokat, tisztítja a tápcsatornát,
2. E-vitamin tartalma magas, véd
a szabadgyököktől,
3. nagy mennyiségű szilícium
tartalma erősíti a bőrt, a hajat, a kötőszöveteket,
4. az uborkalé enyhíti és
gyógyítja, a napsugárzás okozta leégést,
5. szemre téve az uborkaszelet
megszünteti a szemek szárazságát, gyulladását, a szemkörüli duzzanatot,
6. csökkenti a testsúlyt.
Tejszínes uborka
1 közepes uborka, 1 csésze édes
tejszín (tejföl, kefir), 1 ek. kapor, fűszeres só.
Vágjuk kis darabokra a
meghámozott uborkát.
Készítsük el az öntetet és öntsük
az uborkára.
Azonnal fogyasszuk, különben
levet enged.
Fogyasztó uborka
Naponta egyszer fogyasszunk
uborkasalátát, de az étkezések között is együnk meg egyet-egyet.
A megsózott uborka, túróval,
kevés kenyérrel nagyon finom.
5 nap múlva már könnyebben fogod
érezni magad.
Fontos: az uborkát mindig
alaposan rágjuk meg, különben gyomorpanaszokat okozhat. Aki érzékeny, hámozza
meg a kígyóuborkát is!