2013. március 19., kedd

Tök


Tök

Néhány évszázaddal ezelőtt a tök csupán D- és Közép-Amerikában termett.

A tök gyógyító hatása:

1. javítja az emésztést,
2. méregtelenít,
3. csökkenti a vérzsír szintjét,
4. a tökben lévő enzimek kímélik a hasnyálmirigyet,
5. fogyasztja a zsírpárnákat,
6. vízhajtó,
7. erősíti az idegeket,
8. nyugtat,
9. ellátja a szervezetet A-vitaminnal,
10. részt vesz a csontok anyagcseréjében,
11. fiatalítja a sejteket, segíti a sejtlégzést.

Tökleves

25 dkg tökhús, 1 hagyma, 0,5 l víz, 1 húsleveskocka, 2 dkg vaj, 1 ek. rizsliszt, 1 ek. tejföl, fűszeres só, 1 ek. vágott kapor.
Az apróra vágott hagymát pároljuk üvegesre.
Tegyük a hagymához a legyalult tököt, süssük rövid ideig.

A vízbe tegyük bele a leveskockát, forraljuk fel, keverjük hozzá a rizslisztet, a tököt és ismét forraljuk fel. Ízesítsük a fűszeres sóval.
Tejföllel, kaporral kínáljuk.

Érdekesség: a tökmag ugyanolyan jól laktat, mint a csokoládé, de annál - ahogy azt egy biokémikus kiszámolta - 14470-szer egészségesebb.
(Hogy lehetett ezt kiszámítani?!)