Tök
Néhány évszázaddal
ezelőtt a tök csupán D- és Közép-Amerikában termett.
A tök gyógyító hatása:
1. javítja az emésztést,
2. méregtelenít,
3. csökkenti a vérzsír szintjét,
4. a tökben lévő enzimek kímélik
a hasnyálmirigyet,
5. fogyasztja a zsírpárnákat,
6. vízhajtó,
7. erősíti az idegeket,
8. nyugtat,
9. ellátja a szervezetet
A-vitaminnal,
10. részt vesz a csontok
anyagcseréjében,
11. fiatalítja a sejteket, segíti
a sejtlégzést.
Tökleves
25 dkg tökhús, 1 hagyma, 0,5 l
víz, 1 húsleveskocka, 2 dkg vaj, 1 ek. rizsliszt, 1 ek. tejföl, fűszeres só, 1
ek. vágott kapor.
Az apróra vágott hagymát pároljuk
üvegesre.
Tegyük a hagymához a legyalult
tököt, süssük rövid ideig.
A vízbe tegyük bele a leveskockát,
forraljuk fel, keverjük hozzá a rizslisztet, a tököt és ismét forraljuk fel.
Ízesítsük a fűszeres sóval.
Tejföllel, kaporral kínáljuk.
Érdekesség: a tökmag ugyanolyan
jól laktat, mint a csokoládé, de annál - ahogy azt egy biokémikus kiszámolta -
14470-szer egészségesebb.
(Hogy lehetett ezt kiszámítani?!)