2013. március 19., kedd

Spárga (csirág)


Spárga (csirág)

Nálunk is él vadon - nyúlárnyék a neve.
Már az egyiptomiak is ismerték.

A spárga gyógyító hatása:

1. erősíti az immunrendszert,
2. serkenti az agyat,
3. javítja a látást, segít a szemfáradtságban, a farkasvakságon,
4. védi a bőrt a ráncosodás ellen, széppé teszi a körmöt, fiatalítja a kötőszövetet,
5. jótékony a szívre,
6. segít a gyulladásokon,
7. elősegíti a sebgyógyulást,
8. a sejteknek a leghatásosabb védelmet nyújtja a szabadgyökök ellen, fiatalítja őket,
9. a haj szépségét elősegíti,
10. erősíti a nyálkahártyát,
11. segít a konfliktuskezelésben,
12. erősíti az emlékezést,
13. erősíti az immunrendszert,
14. gyulladás gátló,
15. vízhajtó, salaktalanít.

Párolt spárga

Hámozás után 50 dkg spárga, só, pici cukor, 2 dkg vaj.
Főzzük vagy pároljuk rövid ideig sós, cukros vízben, annyira, hogy még roppanjon.
Szűrjük le (a levét lehűtve igyuk meg), öntsük le forró vajjal.
Héjában főtt krumplival kínáljuk.

Fontos: nitrát tartalma miatt nem szabad újból felmelegíteni!