Spárga (csirág)
Nálunk is él vadon -
nyúlárnyék a neve.
Már az egyiptomiak is
ismerték.
A spárga gyógyító hatása:
1. erősíti az immunrendszert,
2. serkenti az agyat,
3. javítja a látást, segít a
szemfáradtságban, a farkasvakságon,
4. védi a bőrt a ráncosodás
ellen, széppé teszi a körmöt, fiatalítja a kötőszövetet,
5. jótékony a szívre,
6. segít a gyulladásokon,
7. elősegíti a sebgyógyulást,
8. a sejteknek a leghatásosabb
védelmet nyújtja a szabadgyökök ellen, fiatalítja őket,
9. a haj szépségét elősegíti,
10. erősíti a nyálkahártyát,
11. segít a konfliktuskezelésben,
12. erősíti az emlékezést,
13. erősíti az immunrendszert,
14. gyulladás gátló,
15. vízhajtó, salaktalanít.
Párolt spárga
Hámozás után 50 dkg spárga, só,
pici cukor, 2 dkg vaj.
Főzzük vagy pároljuk rövid ideig
sós, cukros vízben, annyira, hogy még roppanjon.
Szűrjük le (a levét lehűtve igyuk
meg), öntsük le forró vajjal.
Héjában főtt krumplival kínáljuk.
Fontos: nitrát tartalma miatt nem
szabad újból felmelegíteni!