Az erdei ribizli a
Kárpát-medencében őshonos, nemesítés során került a kertekbe.
A fekete ribizli
elterjedési területe Közép-Szibériáig tart.
Savanyú
szupergyógyszer - ez a név is megilleti - minden szemben 2 mg C-vitamin
található.
A ribizli gyógyító hatása:
1. erősíti az immunrendszert,
2. erősíti a hormontermelő
mirigyeket,
3. aktiválja a sejtek
anyagcseréjét, a sejtlégzést,
4. aktiválja a vérképzést,
5. védi sejtjeinket a
szabadgyököktől,
6. védi a nyálkahártyát,
7. megnyugtatja az idegeket,
8. javítja a szívműködést,
9. elősegíti az izomműködést,
10. segíti a felesleges víz
kiürülését,
11. átsegít a stresszes
reakciókon,
12. leve csillapítja a
szamárköhögést,
13. rekedtségkor vagy a
hangszálak túlságos igénybevételekor jó a fekete ribizli levével gargalizálni.
Ribizlikása
Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 7 dkg
cukor, 10 dkg kókuszpehely (vagy reszelék), 1,5 dl tejszín.
A leszemezett ribizlinek nyomjuk
ki a levét, tegyünk hozzá annyi vizet, hogy összesen 0,5 l legyen.
Forraljuk fel!
Keverjük hozzá a cukrot, kókuszt
és kis lángon, kevergetve főzzük 20 percig.
Hűtsük le, töltsük csészékbe.
Tálaljuk tejszínhabbal.