2013. március 23., szombat

Ribizli (János-napi bogyó)



Az erdei ribizli a Kárpát-medencében őshonos, nemesítés során került a kertekbe.
A fekete ribizli elterjedési területe Közép-Szibériáig tart.
Savanyú szupergyógyszer - ez a név is megilleti - minden szemben 2 mg C-vitamin található.

A ribizli gyógyító hatása:

1. erősíti az immunrendszert,
2. erősíti a hormontermelő mirigyeket,
3. aktiválja a sejtek anyagcseréjét, a sejtlégzést,
4. aktiválja a vérképzést,
5. védi sejtjeinket a szabadgyököktől,
6. védi a nyálkahártyát,
7. megnyugtatja az idegeket,
8. javítja a szívműködést,
9. elősegíti az izomműködést,
10. segíti a felesleges víz kiürülését,
11. átsegít a stresszes reakciókon,
12. leve csillapítja a szamárköhögést,
13. rekedtségkor vagy a hangszálak túlságos igénybevételekor jó a fekete ribizli levével gargalizálni.

Ribizlikása

Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 7 dkg cukor, 10 dkg kókuszpehely (vagy reszelék), 1,5 dl tejszín.
A leszemezett ribizlinek nyomjuk ki a levét, tegyünk hozzá annyi vizet, hogy összesen 0,5 l legyen.
Forraljuk fel!
Keverjük hozzá a cukrot, kókuszt és kis lángon, kevergetve főzzük 20 percig.
Hűtsük le, töltsük csészékbe. Tálaljuk tejszínhabbal.