Paprika
Őshazája D-Amerika.
Hozzánk a törökök hozták (törökbors, pogánybors).
A paprika gyógyító hatása:
1. a "forróvérű és
szenvedélyes" paprika talpra állítja az anyagcserét,
2. kapszaicin tartalma miatt
nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartják,
3. a kapszaicin gátolja a
véralvadást, megkönnyíti a vár áramlását és így megszabadít olyan panaszoktól,
mint pl. a hideg kezek, lábak, szédülés,
4. jó hatású a
visszérbetegségeknél,
5. segíti a szív munkáját,
6. megelőző hatása van a
migrénben,
7. erősíti a nyálkahártyát,
8. javítja a látást,
9. aktiválja a sejtek
anyagcseréjét,
10. aktiválja a
fehérje-anyagcserét,
11. erősíti a kötőszövetet,
12. aktiválja a mirigyek
működését,
13. javítja a
koncentrálóképességet,
14. immunerősítő.
Juhsajtos paprika
1-1 zöld, sárga, piros paprika, 1
hagyma, 10 dkg juhsajt, 2 ek. olaj, 1 ek. ecet, só, bors, baguette.
Vágjuk darabokra a paprikát,
keverjük össze a vékony karikákra vágott hagymával, az olajjal, ecettel,
fűszerekkel.
Rendezzük tálra a felszeletelt
sajt köré.
Felszeletelt Bagutte-tel
kínáljuk.