2013. március 19., kedd

Paprika


Paprika

Őshazája D-Amerika. Hozzánk a törökök hozták (törökbors, pogánybors).

A paprika gyógyító hatása:

1. a "forróvérű és szenvedélyes" paprika talpra állítja az anyagcserét,
2. kapszaicin tartalma miatt nagyon régóta a vérkeringési zavarok gyógyszerének tartják,
3. a kapszaicin gátolja a véralvadást, megkönnyíti a vár áramlását és így megszabadít olyan panaszoktól, mint pl. a hideg kezek, lábak, szédülés,
4. jó hatású a visszérbetegségeknél,
5. segíti a szív munkáját,
6. megelőző hatása van a migrénben,
7. erősíti a nyálkahártyát,
8. javítja a látást,
9. aktiválja a sejtek anyagcseréjét,
10. aktiválja a fehérje-anyagcserét,
11. erősíti a kötőszövetet,
12. aktiválja a mirigyek működését,
13. javítja a koncentrálóképességet,
14. immunerősítő.

Juhsajtos paprika

1-1 zöld, sárga, piros paprika, 1 hagyma, 10 dkg juhsajt, 2 ek. olaj, 1 ek. ecet, só, bors, baguette.
Vágjuk darabokra a paprikát, keverjük össze a vékony karikákra vágott hagymával, az olajjal, ecettel, fűszerekkel.
Rendezzük tálra a felszeletelt sajt köré.
Felszeletelt Bagutte-tel kínáljuk.