2013. március 19., kedd

Olívabogyó


Olívabogyó

Az olajfa a mediterrán tájakon nagyon elterjedt.
A legnagyobb méretű bogyók a Peloponnészosz félszigeten Kalámata vidékén teremnek.
Állítólag Olaszországban készül a legfinomabb olívaolaj.

Az olíva gyógyító hatása:

1. magas E-vitamin tartalma védi a sejtjeinket, különösen a mirigyeket, pl. a csecsemőmirigyet, amely fiatalságunk "szálláshelye" - E-vitamin nélkül ez a pici szervünk összezsugorodik, és gyorsabban bekövetkezik az öregség,
2. védi a sejthártyát,
3. erősíti a szívet,
4. enyhíti a gyulladást, a gyulladás keltette fájdalmat,
5. erősíti az immunrendszert,
6. magas zsírtartalma ellenére segít a fogyókúrában.

Fontos: csak hidegen sajtolt olívaolajat használjunk!
Az olívaolaj jól bírja a forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas.

Túró olívabogyóval

25 dkg túró, 20 szem olajbogyó, 1 ek. tejszín.
Keverjük el a túrót a tejszínnel és tegyük bele a felszeletelt olajbogyót.
Friss, ropogós Baguette-tel a legjobb.