Olívabogyó
Az olajfa a
mediterrán tájakon nagyon elterjedt.
A legnagyobb méretű
bogyók a Peloponnészosz félszigeten Kalámata vidékén teremnek.
Állítólag
Olaszországban készül a legfinomabb olívaolaj.
Az olíva gyógyító hatása:
1. magas E-vitamin tartalma védi
a sejtjeinket, különösen a mirigyeket, pl. a csecsemőmirigyet, amely
fiatalságunk "szálláshelye" - E-vitamin nélkül ez a pici szervünk
összezsugorodik, és gyorsabban bekövetkezik az öregség,
2. védi a sejthártyát,
3. erősíti a szívet,
4. enyhíti a gyulladást, a
gyulladás keltette fájdalmat,
5. erősíti az immunrendszert,
6. magas zsírtartalma ellenére
segít a fogyókúrában.
Fontos: csak hidegen sajtolt
olívaolajat használjunk!
Az olívaolaj jól bírja a
forróságot, ezért sütéshez is kiválóan alkalmas.
Túró olívabogyóval
25 dkg túró, 20 szem olajbogyó, 1
ek. tejszín.
Keverjük el a túrót a tejszínnel
és tegyük bele a felszeletelt olajbogyót.
Friss, ropogós Baguette-tel a
legjobb.