2013. március 27., szerda

Mustáros lencsesaláta 1.



Hozzávalók: 35 dkg lencse, 25 dkg zeller, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, 1 közepes fej hagyma, 1 babérlevél, 1-2 evőkanál Dijoni vagy csípős mustár, 1 mokkáskanál szárított borsikafű, só, bors, petrezselyem.
A kiválogatott lencsét egy éjszakára beáztatjuk. Másnap a lencsét leöblítjük, és hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a hagymát, amelybe néhány szem szegfűszeget is beleszúrtunk, a babérlevelet, egy kis sót, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük a lencsét. A zellert vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük az ecettel vagy citromlével, és benne hagyjuk, ameddig a lencse fő. Utána a zellert leszűrjük, a levet elkeverjük az olajjal, a mustárral, a borsikafűvel, sóval, borssal, petrezselyemmel. A lencsét elkeverjük a zellerrel, hozzáadjuk az öntetet, lefedjük, és félóránként megkeverjük. Két óra múlva tálalhatjuk. Tetejét friss retekkel, uborkával díszíthetjük.