Hozzávalók: 35 dkg lencse, 25 dkg
zeller, 0,5 dl olaj, 2 evőkanál borecet vagy citromlé, 1 közepes fej hagyma, 1
babérlevél, 1-2 evőkanál Dijoni vagy csípős mustár, 1 mokkáskanál szárított
borsikafű, só, bors, petrezselyem.
A kiválogatott lencsét egy
éjszakára beáztatjuk. Másnap a lencsét leöblítjük, és hideg vízben feltesszük
főni. Hozzáadjuk a hagymát, amelybe néhány szem szegfűszeget is beleszúrtunk, a
babérlevelet, egy kis sót, és puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük a lencsét. A
zellert vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük az ecettel vagy citromlével, és
benne hagyjuk, ameddig a lencse fő. Utána a zellert leszűrjük, a levet
elkeverjük az olajjal, a mustárral, a borsikafűvel, sóval, borssal,
petrezselyemmel. A lencsét elkeverjük a zellerrel, hozzáadjuk az öntetet,
lefedjük, és félóránként megkeverjük. Két óra múlva tálalhatjuk. Tetejét friss
retekkel, uborkával díszíthetjük.