2013. március 23., szombat

Mangó



K-Indiából származik, de mindenhol elterjedt, ahol meleg, páradús az éghajlat.
Lehet olyan kicsi, mint egy őszibarack, de olyan nagy is, mint egy sárgadinnye.
Csodálatosan szép látványt nyújt a hinduk szent fája, a legkülönbözőbb színű levelekben pompázó mangó, melynek gyümölcse is különös ízű.
A gyümölcsöt már több mint 4000 év óta termesztik Indiában.

A mangó gyógyító hatásai:

1. fogyasztásával elkerülhető a meghűlés,
2. megelőzi a fertőzéseket,
3. serkenti a gének átörökítő képességét a sejtmagokban,
4. fokozza a fehérjeszintézist,
5. nyugtatja az idegeket, elősegíti az alvást,
6. jó hatású stresszhelyzetben (már 1 mangó is érezhető eredményt hoz),
7. egészséges színt ad a bőrnek, hajnak,
8. hormonaktiváló (pajzsmirigy)
9. javítja a látást, farkasvakságot,
10. védi a nyálkahártyát,
11. segíti a sejtlégzést,
12. csökkenti a szabadgyökök és más sejtkárosító anyagok hatásait.

Mangós joghurt

Hozzávalók: 1 darabokra vágott mangó, 2 ek. puffasztott rizs, 2 dl joghurt, 1 ek. citromlé.
Összekeverjük.

Altató mangó

Hozzávalók: 1 mangó, 1 banán, 1 pohár joghurt összekeverve.
Lefekvés előtt kell megenni.

Rizses ételek mellé pompás körítés.
Leve kipréselve üdítő ital.

Magja elültetve kihajt, szobanövényed lesz.