Őshonos Európában,
délen a hegyvidékre húzódik vissza.
A középkor óta
termesztik kertekben.
A málna gyógyító hatásai:
1. magas A-vitamintartalma miatt
természetes gyógyhatású több szembetegségnél, látászavarnál, a kínai
természetgyógyászatban a gyengelátás és a farkasvakság kezelésére alkalmazzák,
2. erősíti a szem ereit,
3. javítja a szem
tápanyagellátását,
4. vérzéscsillapító (orr-,
ínyvérzés),
5. segíti a felszaporodott víz
kiürítését,
6. fényessé és sűrűvé teszi a
hajat,
7. puhítja, és rugalmassá teszi a
bőrt (néhány napos málnakúra csodát tesz),
8. mérsékli a vese- és
hólyagpanaszokat,
9. aki kirúgott a hámból vagy
antibiotikum kezelésen esett át nem árt, ha málnával tölti fel biotin
készletét. (Botin: a B-vitaminok csoportjába tartozik, un.
"szépségvitamin". Szervezetünk ezt nem tudja előállítani hiányos
táplálkozás, vagy pl. alkohol, antibiotikumok hatására.)
Málnás joghurt / túró / tejberizs
Hozzávalók: 25 dkg málna, 2 dl
joghurt / túró / tejberizs, 1 ek. citromlé.
Összekeverjük.