2013. március 23., szombat

Málna



Őshonos Európában, délen a hegyvidékre húzódik vissza.
A középkor óta termesztik kertekben.

A málna gyógyító hatásai:

1. magas A-vitamintartalma miatt természetes gyógyhatású több szembetegségnél, látászavarnál, a kínai természetgyógyászatban a gyengelátás és a farkasvakság kezelésére alkalmazzák,
2. erősíti a szem ereit,
3. javítja a szem tápanyagellátását,
4. vérzéscsillapító (orr-, ínyvérzés),
5. segíti a felszaporodott víz kiürítését,
6. fényessé és sűrűvé teszi a hajat,
7. puhítja, és rugalmassá teszi a bőrt (néhány napos málnakúra csodát tesz),
8. mérsékli a vese- és hólyagpanaszokat,
9. aki kirúgott a hámból vagy antibiotikum kezelésen esett át nem árt, ha málnával tölti fel biotin készletét. (Botin: a B-vitaminok csoportjába tartozik, un. "szépségvitamin". Szervezetünk ezt nem tudja előállítani hiányos táplálkozás, vagy pl. alkohol, antibiotikumok hatására.)

Málnás joghurt / túró / tejberizs

Hozzávalók: 25 dkg málna, 2 dl joghurt / túró / tejberizs, 1 ek. citromlé.
Összekeverjük.