2013. március 19., kedd

Lencse


Lencse

Nem tudjuk, honnan származik. Vadon nem él.
Az olasz, francia chilei tájfajták sorában magyar is akad: az, regi cirmos (regszemcséről elnevezve).
Van kis és nagy szemű, zöldes, barnássárga, feketésszürke, vörös, könnyen vagy nehezen puhuló fajta.

A lencse gyógyító hatása:

1. sok kalória nélkül laktat,
2. nagy fehérjetartalma fokozza az életerőt - vitalizál,
3. szabályozza a vércukorszintet, ezzel
4. elűzi a fáradtságot,
5. fokozza a teljesítményt, növeli a szellemi frissességet,
6. serkenti az agyműködést és
7. jó az idegeknek;
8. vasat juttat a vérképzéshez,
9. segíti a sejtek oxigénellátását,
10. segít a víz kiürítésében,
11. segít a hólyag- és vesebajoknál,
12. serkenti a hormonok termelését,
13. a kötőszöveteket fiatalítja,
14. erősíti a csontokat,
15. segíti a fogyókúrát.

Lencse egytál

35 dkg lencse, 1 l víz, 2 hagyma, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 sárgarépa, 0,5 kg krumpli, 2 ek. sűrített paradicsom, 1 ek. fűszerkeverék (vagy Vegeta), ha szükséges, akkor só, 1 babérlevél, 1 ek. olaj.
A lencsét - ha olyan fajta - éjszakára áztassuk be vízbe.
Az aprított hagymát pirítsuk aranysárgára.