Lencse
Nem tudjuk, honnan
származik. Vadon nem él.
Az olasz, francia
chilei tájfajták sorában magyar is akad: az, regi cirmos (regszemcséről
elnevezve).
Van kis és nagy
szemű, zöldes, barnássárga, feketésszürke, vörös, könnyen vagy nehezen puhuló
fajta.
A lencse gyógyító hatása:
1. sok kalória nélkül laktat,
2. nagy fehérjetartalma fokozza
az életerőt - vitalizál,
3. szabályozza a vércukorszintet,
ezzel
4. elűzi a fáradtságot,
5. fokozza a teljesítményt, növeli
a szellemi frissességet,
6. serkenti az agyműködést és
7. jó az idegeknek;
8. vasat juttat a vérképzéshez,
9. segíti a sejtek
oxigénellátását,
10. segít a víz kiürítésében,
11. segít a hólyag- és
vesebajoknál,
12. serkenti a hormonok
termelését,
13. a kötőszöveteket fiatalítja,
14. erősíti a csontokat,
15. segíti a fogyókúrát.
Lencse egytál
35 dkg lencse, 1 l víz, 2 hagyma,
2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma összezúzva, 2 sárgarépa, 0,5 kg krumpli, 2
ek. sűrített paradicsom, 1 ek. fűszerkeverék (vagy Vegeta), ha szükséges, akkor
só, 1 babérlevél, 1 ek. olaj.
A lencsét - ha olyan fajta -
éjszakára áztassuk be vízbe.
Az aprított hagymát pirítsuk
aranysárgára.