Kínából származik,
kínaiegres néven ismerték korábban. A növény először Új-Zélandra és
Ausztráliába, majd Kaliforniába, Chilébe, Izraelbe, D-Európába is elkerült.
Kúszó cserje.
A molyhosan szőrös
héj miatt jól tűri a szállítást, ezért kevésbé kezelik vegyszerekkel.
A kivi gyógyító hatásai:
1. rendkívül magas a C-vitamin
tartalma,
2. megelőzi a fertőzéseket,
erősíti az immunrendszert,
3. gyorsítja az anyagcserét,
4. gyorsítja a hormontermelődést,
5. segíti a csontok növekedését,
6. csökkenti a fogínyvérzést,
ínysorvadást,
7. serkenti az izmok, főleg a
szívizom működését,
8. erősíti az erek falát,
9. erősíti a kötőszövetet,
10. stresszoldó,
11. segíti az ízületi kötőszövet
megerősödését,
12. napi 1 kivi csodát tesz
szervezetünkkel.
Kiviital
4 kivi, 2,5 dl hideg tej, 4
gombóc vanília fagylalt, 2 ek. méz.
A nagyon megmosott, majd
meghámozott kivit turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
Csészékben kínáljuk kivi
szeletekkel, mentalevéllel díszítve.
Kivis pezsgő
1-1 kivi szeletet tegyünk a
pezsgőspohár aljára és töltsük fel pezsgővel.
Búzasör kivivel
Aki szereti a búzasört, próbálja
ki citrom helyett kivivel. Hát nekem nagyon ízlik.