2013. március 23., szombat

Kivi



Kínából származik, kínaiegres néven ismerték korábban. A növény először Új-Zélandra és Ausztráliába, majd Kaliforniába, Chilébe, Izraelbe, D-Európába is elkerült.
Kúszó cserje.
A molyhosan szőrös héj miatt jól tűri a szállítást, ezért kevésbé kezelik vegyszerekkel.

A kivi gyógyító hatásai:

1. rendkívül magas a C-vitamin tartalma,
2. megelőzi a fertőzéseket, erősíti az immunrendszert,
3. gyorsítja az anyagcserét,
4. gyorsítja a hormontermelődést,
5. segíti a csontok növekedését,
6. csökkenti a fogínyvérzést, ínysorvadást,
7. serkenti az izmok, főleg a szívizom működését,
8. erősíti az erek falát,
9. erősíti a kötőszövetet,
10. stresszoldó,
11. segíti az ízületi kötőszövet megerősödését,
12. napi 1 kivi csodát tesz szervezetünkkel.

Kiviital

4 kivi, 2,5 dl hideg tej, 4 gombóc vanília fagylalt, 2 ek. méz.
A nagyon megmosott, majd meghámozott kivit turmixoljuk össze a többi hozzávalóval.
Csészékben kínáljuk kivi szeletekkel, mentalevéllel díszítve.

Kivis pezsgő

1-1 kivi szeletet tegyünk a pezsgőspohár aljára és töltsük fel pezsgővel.

Búzasör kivivel

Aki szereti a búzasört, próbálja ki citrom helyett kivivel. Hát nekem nagyon ízlik.