Kelbimbó vagy bimbóskel
A káposztafélék
különleges fajtáját képviselik. A pontos neve: bimbóskel.
A bimbóskel gyógyító hatása:
1. magas B1-vitamin (*) és
folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben
szenvednek,
2. huzamosan fáradékonyak,
3. gyenge a
koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a
B1 vitamin hiányának a következménye),
4. gyenge az életerejük;
5. aktiválja a vérképzést,
ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. erősíti a kötőszöveteket,
8. fényessé teszi a hajat,
9. szépíti a bőrt,
10. javítja a hangulatot,
11. segíti a víz leadását,
12. segíti a fogyást,
13. salaktalanít,
13. erősíti az immunrendszert.
(*) A B1-vitamin - tiamin - a
szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!
A bimbóskel az egyik legjobb
stresszétel.
Kelbimbófőzelék
50 dkg kelbimbó, 2 dkg vaj, 5 dkg
parmezán vagy reszelt sajt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.
Kevés vízben, rövid ideig (10-15
perc) pároljuk meg a kelbimbót. Sóval, borssal fűszerezzük.
Tegyük vajjal kikent jénaiba,
hintsük meg a sajttal, fedjük le. 180 °C-on rövid ideig süssük át.