2013. március 19., kedd

Kelbimbó vagy bimbóskel


Kelbimbó vagy bimbóskel

A káposztafélék különleges fajtáját képviselik. A pontos neve: bimbóskel.

A bimbóskel gyógyító hatása:

1. magas B1-vitamin (*) és folsavtartalma miatt ideális tápláléka azoknak, akik tartós ideggyengeségben szenvednek,
2. huzamosan fáradékonyak,
3. gyenge a koncentrálóképességük, (a gyereke rossz iskolai teljesítménye gyakran éppen a B1 vitamin hiányának a következménye),
4. gyenge az életerejük;
5. aktiválja a vérképzést, ezáltal a sejtek oxigénnel való ellátottságát,
6. fokozza a sejtek növekedését,
7. erősíti a kötőszöveteket,
8. fényessé teszi a hajat,
9. szépíti a bőrt,
10. javítja a hangulatot,
11. segíti a víz leadását,
12. segíti a fogyást,
13. salaktalanít,
13. erősíti az immunrendszert.

(*) A B1-vitamin - tiamin - a szervezetben nem raktározódik, tehát naponta kell gondoskodni utánpótlásáról!
A bimbóskel az egyik legjobb stresszétel.

Kelbimbófőzelék

50 dkg kelbimbó, 2 dkg vaj, 5 dkg parmezán vagy reszelt sajt, só, bors, 1 gerezd fokhagyma.
Kevés vízben, rövid ideig (10-15 perc) pároljuk meg a kelbimbót. Sóval, borssal fűszerezzük.
Tegyük vajjal kikent jénaiba, hintsük meg a sajttal, fedjük le. 180 °C-on rövid ideig süssük át.