Karfiol
Őse ugyanúgy
vadkáposzta a Földközi-tenger K-i részén, mint a többi káposztafélének.
A karfiol gyógyító hatása:
1. a karfiolban előforduló
pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná
alakul át (biztosan ismertek a Hidrocortisont), ami gyulladáscsökkentő,
2. segíti a felesleges víz
kiürülését,
3. vese- és hólyagbetegségeknél
hasznos,
4. hatásos a fogyókúránál,
5. segíti a sejtek megújulását,
növekedését,
6. fokozza a vérképzést,
7. erősíti az immunrendszert, véd
a fertőzésektől,
8. csökkenti a vérnyomást,
9. karbantartja a tápcsatornát.
Fontos: a karfiolhoz lehetőleg ne
használjunk citromlevet, ecetet és fogyasztása után se igyunk azonnal savas
dolgokat, mert az 1. pontban említett pantoténsav ezek hatására tönkremegy.
Sajtos karfiol
1 nagy karfiol, só, szerecsendió,
vaj, parmezán vagy reszelt sajt.
Kevés vízben, kevés sóval és a
szerecsendióval pároljuk félpuhára a karfiolt.
Szűrjük le, tegyük rá a
vajdarabkákat, szórjuk meg a sajttal.
Forrón tálaljuk.
(Főzőlevét ne öntsük ki, mert sok
nagyon fontos nyomelemet tartalmaz. Tegyük hűtőbe - petrezselyemmel megszórva
frissítő ital.)
Sonkás karfiol
1 nagy karfiol, só, szerecsendió,
1 gerezd zúzott fokhagyma, vaj, zsemlemorzsa, sonka, tejföl, reszelt sajt.
Az előzőhöz hasonlóan megfőtt
karfiolt csepegtessük le.
Vajjal kenjünk ki egy tűzálló
tálat, szórjunk be zsemlemorzsával, tegyük bele a karfiol felét, szórjuk meg
sonkával. Borítsuk be a többi karfiollal.
Öntsük le tejföllel, szórjuk meg
reszelt sajttal. Süssük ropogósra.