2013. március 19., kedd

Karfiol


Karfiol

Őse ugyanúgy vadkáposzta a Földközi-tenger K-i részén, mint a többi káposztafélének.

A karfiol gyógyító hatása:

1. a karfiolban előforduló pantoténsav elősegíti a kortizol termelődését, ami a szervezetben kortizonná alakul át (biztosan ismertek a Hidrocortisont), ami gyulladáscsökkentő,
2. segíti a felesleges víz kiürülését,
3. vese- és hólyagbetegségeknél hasznos,
4. hatásos a fogyókúránál,
5. segíti a sejtek megújulását, növekedését,
6. fokozza a vérképzést,
7. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,
8. csökkenti a vérnyomást,
9. karbantartja a tápcsatornát.

Fontos: a karfiolhoz lehetőleg ne használjunk citromlevet, ecetet és fogyasztása után se igyunk azonnal savas dolgokat, mert az 1. pontban említett pantoténsav ezek hatására tönkremegy.

Sajtos karfiol

1 nagy karfiol, só, szerecsendió, vaj, parmezán vagy reszelt sajt.

Kevés vízben, kevés sóval és a szerecsendióval pároljuk félpuhára a karfiolt.
Szűrjük le, tegyük rá a vajdarabkákat, szórjuk meg a sajttal.
Forrón tálaljuk.

(Főzőlevét ne öntsük ki, mert sok nagyon fontos nyomelemet tartalmaz. Tegyük hűtőbe - petrezselyemmel megszórva frissítő ital.)

Sonkás karfiol

1 nagy karfiol, só, szerecsendió, 1 gerezd zúzott fokhagyma, vaj, zsemlemorzsa, sonka, tejföl, reszelt sajt.
Az előzőhöz hasonlóan megfőtt karfiolt csepegtessük le.
Vajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat, szórjunk be zsemlemorzsával, tegyük bele a karfiol felét, szórjuk meg sonkával. Borítsuk be a többi karfiollal.
Öntsük le tejföllel, szórjuk meg reszelt sajttal. Süssük ropogósra.