2013. március 19., kedd

Káposzta


Káposzta

Őse valószínűleg a vadkáposzta a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán mellékéről.
Már a rómaiak is ismerték és általános gyógyszerként tisztelték.

A káposzta gyógyító hatása:

1. magas folsavtartalma nagyon fontos azoknak, akiket rendszeresen stressz ér és B-vitamin hiányban szenvednek,
2. serkenti az agy és az idegek működését (a B12 kivételével az össze B-vitamint tartalmazza, és ami nagyon fontos, egymással harmonizáló mennyiségben),
3. fokozza a koncentrálóképességet,
4. hangulatjavító,
5. idegnyugtató, feszültségoldó,
6. javítja az alvást (vacsorára fogyasztva egy olyan aminosav jut az agyba, amiből az alvás hormonját állítja elő szervezetünk),
7. erősíti az immunrendszert,
8. növeli az életerőt,
9. aktiválja a sejtlégzést,
10. erősíti a bőr és a haj színét,
11. elősegíti a sejtek növekedését,
12. segít a sikeres fogyókúránál,
13. a benne lévő cink fitté tesz bennünket.

Káposztafőzelék

50 dkg apróra vágott káposzta, 1 hagyma felaprítva, 1 ek. fehérborecet, 1 ek. szőlőmag olaj, fűszeres só, köménymag, kapor.
A hagymát az olajban pirítsuk meg. Kevés vízzel engedjük fel, tegyük bele a többi kelléket.
Pároljuk 15-20 percig.