2013. március 19., kedd

Hajdina


Hajdina

A hajdina és a rokon tatárka (a kettő nem ugyanaz, bár nálunk többnyire mindkét név alatt a hajdinát értik) Közép-Ázsiából származik: A hatalmas orosz sztyeppéken népszerű ez a tápanyagokban gazdag, alapvető élelmiszer.

A hajdina gyógyító hatása:

1. nincs még egy olyan szántóföldi növény, amelyik annyira gazdag lenne P-vitaminban (rutinum), mint a hajdina - ez a szabadgyökök ellen védi az erek falát,
2. és együtt hatva a C-vitaminnal - tömíti az erek falát, megállítja a vérzéseket, megelőző és gyógyító hatású a vénás- és visszérbetegségekben, (*)
3. csillapítja a fogíny-, orrvérzést,
4. erősíti a kötőszöveti erek falát,
5. fokozza a szövetek vérrel való ellátottságát,
6. "fickósít",
7. jó a reumára, az ízületi gyulladásra,
8. erősíti az immunrendszert,
9. részt vesz a vérkeringés szabályozásában.

(*) Bizonyára ismeritek a Rutascorbin nevű gyógyszert, amit az erek vitaminjának is neveznek és ajánlott szedni erős, vagy gyakori orrvérzéskor.

Vigyázat: a magas vérnyomásban szenvedők vagy erre hajlamosak ne egyenek minden nap hajdinát!

Hajdinakása

25 dkg hajdina, 0,5 l víz, 3 ek. mazsola, 2 ek. méz, 4 ek. tejszín, só.
Sós vízben, alacsony hőfokon főzzük meg kásának a hajdinát.
Ha kihűlt, keverjük össze a mazsolával, tejszínnel, mézzel.
A hajdinát tehetjük müzlibe, süteményt, kenyeret süthetünk belőle, levesnek, galuskának, kásának főzhetjük meg.
A sütemények, palacsinták a hajdinától markáns ízt kapnak - ilyenkor a liszt 1/4-ét a hajdinával váltjuk ki.
Az orosz blinihez is így használhatjuk: ez tojásos fánktészta tejjel dagasztva, amit lángosként sütnek ki vajon, palacsintasütőben.
Tejföllel kevert sonkát, kaviárt vagy reszelt sajtot adnak hozzá.