2013. március 23., szombat

Füge



Keletről származik, de elvadulva egész D-Európában elterjedt. Termesztik Spanyolországban, Portugáliában, D-Franciaországban, D-Olaszországban, Törökországban, Cipruson.
Nálunk is sok kertben ültetik.
Gyógyhatásának ismerete alapján a legrégebben használt gyógynövények közé sorolható.
Már a régi egyiptomiak különféle betegségek megelőzésére alkalmazták.

A füge gyógyító hatásai:

1. szabályozza az emésztést,
2. baktériumellenes,
3. csökkenti a fáradtságot,
4. használ a gyengeség ellen,
5. hangulatjavító,
6. oldja az ideges feszültséget,
7. görcsoldó,
8. az éretlen füge leve elmulasztja a szemölcsöt,
9. ha friss fügével masszírozzuk a fájós fog körül az ínyt, elmulasztja a fogfájást,
10. segít a fogyásban.

Habos füge

Hozzávalók: 20 dkg füge, 0,5 l víz, 3 ek. méz, 1 ek. citromlé, 1,5 dl tejszín.
Keverjük össze a vizet, mézet, citromlevet.
Pároljuk benne 15 percig az apró darabokra vágott fügét.
Osszuk el kis csészékbe. Rétegezzünk a tetejére, keményre felvert tejszínhabot.

Fügés vodka

(Ny-Európában nagy divat)
Hozzávalók: 1 üveg vodkába tegyünk 2-3 érett, vagy aszalt fügét.
Érleljük 1-2 hétig (vagy tovább).
A friss füge különösen finom joghurttal, túróval vagy friss sajttal.