Cukkíni (olasz tök)
Igazi hazája
Görögország, Törökország, Ciprus, É-Afrika, Spanyolország, Olaszország,
D-Franciaország, vagyis az egész Földközi-tenger melléke.
Karcsú, sötétzöld termése 2
kg-osra is megnő. Saláta, hidegtál, főzelék, rostonsült készülhet belőle. A
fiatal terméseket kiválóan lehet savanyítani - akár a kovászos uborka
mintájára.
Fűszerezéséhez használjunk
tárkonyt, oregánót, citromfüvet, kaprot.
A cukkíni gyógyító hatása:
1. a sejtek barátja - aktiválja a
sejtek anyagcseréjét,
2. karcsúsít,
3. növeli az agy
teljesítőképességét, a koncentráló képességet, csökkenti a fáradékonyságot,
4. nyugtató, miközben serkenti az
idegeket, mert aktiválja az idegek és az agy tevékenységét,
5. javítja a szervezet fehérje
helyzetét,
6. növeli a teljesítőképességet,
7. erősíti az izmokat,
8. erősíti a szívizom sejtjeit,
9. segíti a víz és a salakanyagok
távozását, megköti a szírt - ezért méregtelenít,
10. erősíti az immunrendszert,
11. a nyálkahártya őre.
Cukkíni saláta
50 dkg kisebb cukkíni, 1 hagyma,
az öntethez: 2 ek. olaj, 1 ek. balzsamecet (ha nem akarjuk, hogy a saláta
felvegye a balzsamecet barna színét, fehérborecet), 1 ek. citromlé, csipetnyi
kapor, pici só.
A meghámozott cukkínit vágjuk
vékony szeletekre.
Pároljuk kevés vízben 3-4 percig.
Keverjük össze az apróra vágott
hagymával és öntsük le az ecetes öntettel.