2013. március 19., kedd

Cukkíni (olasz tök)


Cukkíni (olasz tök)

Igazi hazája Görögország, Törökország, Ciprus, É-Afrika, Spanyolország, Olaszország, D-Franciaország, vagyis az egész Földközi-tenger melléke.
Karcsú, sötétzöld termése 2 kg-osra is megnő. Saláta, hidegtál, főzelék, rostonsült készülhet belőle. A fiatal terméseket kiválóan lehet savanyítani - akár a kovászos uborka mintájára.
Fűszerezéséhez használjunk tárkonyt, oregánót, citromfüvet, kaprot.

A cukkíni gyógyító hatása:

1. a sejtek barátja - aktiválja a sejtek anyagcseréjét,
2. karcsúsít,
3. növeli az agy teljesítőképességét, a koncentráló képességet, csökkenti a fáradékonyságot,
4. nyugtató, miközben serkenti az idegeket, mert aktiválja az idegek és az agy tevékenységét,
5. javítja a szervezet fehérje helyzetét,
6. növeli a teljesítőképességet,
7. erősíti az izmokat,
8. erősíti a szívizom sejtjeit,
9. segíti a víz és a salakanyagok távozását, megköti a szírt - ezért méregtelenít,
10. erősíti az immunrendszert,
11. a nyálkahártya őre.

Cukkíni saláta

50 dkg kisebb cukkíni, 1 hagyma, az öntethez: 2 ek. olaj, 1 ek. balzsamecet (ha nem akarjuk, hogy a saláta felvegye a balzsamecet barna színét, fehérborecet), 1 ek. citromlé, csipetnyi kapor, pici só.
A meghámozott cukkínit vágjuk vékony szeletekre.
Pároljuk kevés vízben 3-4 percig.
Keverjük össze az apróra vágott hagymával és öntsük le az ecetes öntettel.