2013. március 19., kedd

Cékla


Cékla

Már az ókorban termesztették a mediterrán területeken.

A cékla gyógyító hatása:

1. "boldogságzöldség" - a neurobiológusok úgy vélik, hogy folsav nélkül nincs boldogságérzet, optimizmus - a céklának viszont kiemelkedően magas a folsavtartalma,
2. segít a kötőszövetek felépítésében,
3. méregtelenítő hatása főleg az agyban érvényesül,
4. fokozza a sejtek növekedését, a sejtmagok regenerálódását,
5. növeli a gyomorsavtermelést, ezáltal a fehérjeemésztést,
6. aktiválja a vörösvérsejtek képződését, ezáltal elősegíti az oxigénnel való ellátást,
7. rugalmassá, üdévé teszi a bőrt,
8. fényt ad a körmöknek, a hajnak,
9. segíti a víz távozását,
10. savtalanítja a szervezetet,
11. méregteleníti a tápcsatornát.

Céklasaláta I.

50 dkg cékla, 1 hagyma, 2 ek. olívaolaj, 2 ek. borecet, 0,5 ek. köménymag, só, bors.
A megmosott, de egészben hagyott kisebb céklákat főzzük rövid ideig.
Ha kihűlt hámozzuk meg, szeleteljük fel és keverjük össze a vékony karikákra vágott hagymával.
Öntsük rá az ecetet, olajat, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg köménnyel.
Hűtsük be fél órára.

Céklasaláta II.

30 dkg cékla, 30 dkg alma, 20 dkg vékonyszálú savanyú káposzta, 1 tk. köménymag, 1 ek. olívaolaj, 1 tk. reszelt torma.
A hámozott céklát apróra, az almát nagyra reszeljük.
Mindent összekeverünk.
Fél óra hűtés után fogyasztható.