Burgonya
Az Andok magas
fennsíkjairól származik. Valamikor az inkák egyik fő eledele volt.
Európában először
Spanyolországban jelent meg, mint dísznövény. Sokkal később terjedt el
Európában, egyelőre azonban csak a gazdagok asztalára került. Nagy Frigyes
porosz király tette népeledellé a rossz gabonatermés okozta éhínség idején.
A burgonya gyógyító hatása:
1. szabályozza a vízháztartást,
mivel magas a K-tartalma,
2. segíti a sejtek tápanyaggal
való ellátását,
3. részt vesz a csontok
felépítésében,
4. izomerősítő,
5. fokozza az izmok és a szív
munkáját,
6. aktiválja az egész
anyagcserét,
7. salaktalanít,
8. gyermekkorban fokozza a
növekedést,
9. kötőszöveteket erősíti,
10. aktiválja a hormonok
termelődését,
11. emésztésszabályozó,
12. szellemileg frissít,
13. magas folsavtartalma jótékony
hatású az idegekre, vérképzésre, növekedésre,
14. akinek magas a vérnyomása,
egyen több krumplit, ez ugyanis fokozza a gyógyszerek hatását, és ez lehetővé
teszi a gyógyszeradag csökkentését.
Fűszere túrós krumpli
6-8 szem krumpli, 3 dkg vaj, 15
dkg fűszeres túró, 3 ek. tejföl, 1 ek. aprított petrezselyem vagy snidling, ha
szükséges, só.
Főzzük, vagy süssük meg héjában a
krumplit.
A krumpli tetejére vajat teszünk.
Tejfölös fűszeres túróval
kínáljuk, amit még megszórunk a petrezselyemmel / snidlinggel.