2013. március 19., kedd

Burgonya


Burgonya

Az Andok magas fennsíkjairól származik. Valamikor az inkák egyik fő eledele volt.
Európában először Spanyolországban jelent meg, mint dísznövény. Sokkal később terjedt el Európában, egyelőre azonban csak a gazdagok asztalára került. Nagy Frigyes porosz király tette népeledellé a rossz gabonatermés okozta éhínség idején.

A burgonya gyógyító hatása:

1. szabályozza a vízháztartást, mivel magas a K-tartalma,
2. segíti a sejtek tápanyaggal való ellátását,
3. részt vesz a csontok felépítésében,
4. izomerősítő,
5. fokozza az izmok és a szív munkáját,
6. aktiválja az egész anyagcserét,
7. salaktalanít,
8. gyermekkorban fokozza a növekedést,
9. kötőszöveteket erősíti,
10. aktiválja a hormonok termelődését,
11. emésztésszabályozó,
12. szellemileg frissít,
13. magas folsavtartalma jótékony hatású az idegekre, vérképzésre, növekedésre,
14. akinek magas a vérnyomása, egyen több krumplit, ez ugyanis fokozza a gyógyszerek hatását, és ez lehetővé teszi a gyógyszeradag csökkentését.

Fűszere túrós krumpli

6-8 szem krumpli, 3 dkg vaj, 15 dkg fűszeres túró, 3 ek. tejföl, 1 ek. aprított petrezselyem vagy snidling, ha szükséges, só.
Főzzük, vagy süssük meg héjában a krumplit.
A krumpli tetejére vajat teszünk.
Tejfölös fűszeres túróval kínáljuk, amit még megszórunk a petrezselyemmel / snidlinggel.