Főleg a mediterrán
területeken tenyészik, de szerte a világon megtalálható.
Bogyója 3 évig
érlelődik, ilyenkor kb. 1 cm átmérőjű, gömbölyű és nagyon lédús.
A boróka gyógyító hatása:
1. elpusztítja a káros gombákat,
így méregtelenítő a belekben, vesében,
2. segít kiüríteni a szervezetben
visszamaradt vizet,
3. serkenti a sejtek
anyagcseréjét,
4. serkenti a hormonkiválasztást,
5. megelőzi az érelmeszesedést,
6. megelőzi a bőrráncosodást,
7. erősíti az immunrendszert,
8. védi a nyálkahártyát,
9. karotin tartalma hatásos
látásgyengeség esetén,
10. a koleszterint szállítható
állapotban tartja, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy ez a létfontosságú zsíranyag
gyakran kicserélődjön a szervezetben - következménye: kevesebb elöregedett
koleszterin marad, így csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.
Felhasználása
(nem a borovicskáról lesz szó!)
Belefőzhető húslevesbe, savanyú
káposztába.
Tejfölös-, gombás-, vadas
mártások kellemes ízesítője.
Tehető sült zöldségekhez,
pecsenyékhez.
Hús- és halételek pácolásához is
használják.