2013. március 19., kedd

Bab


Bab

Mexikóból származik, Közép- és D-Amerikában sok családnak ma is a bab jelenti a legfőbb fehérjeforrást.
Európában korábban csak az un. lóbabot ismerték, de ez egészen más faj.

A bab gyógyító hatásai:

1. terápiás haszna elsősorban gazdag nukleinsav- (ezekből épülnek fel a fehérjék) és fehérjetartalmában rejlik, ezzel serkenti a sejtek fehérje-anyagcseréjét, ezáltal regenerálódnak a sejtek,
2. az anyagcsere szabályozója,
3. segít a máj-, vese-, hólyagbajokban (a zöldbab kifejezetten ajánlott májbetegségeknél, a fekete babok vese és hólyag betegségeknél),
4. Ázsiában hagyományosan a tápcsatorna, vérkeringés betegségeinek megelőzésére, a lép és a hasnyálmirigy csökkent működésénél használják,
5. elősegíti a víz kiürülését,
6. erősíti a szívműködést, vérkeringést,
7. hasznos fáradékonyság, ingerlékenység, nyugtalanság, idegesség esetén.

Provence-i zöldbab

350 g zöldbab, 30 g vaj, 1 hagyma, 2 paradicsom, 0,5 csésze tejszín, só, bors.
Vágjuk kettőbe a babot.
Főzzük 10 percig sós vízben.
Aprítsuk fel a hagymát, és a vajban pirítsuk meg, tegyük hozzá a szeletekre vágott paradicsomot.
Kevergetés közben adjuk hozzá a babot, a tejszínt. Kevés sóval, borssal ízesítsük.